Čovjek je koristio kvasac prije nego je naučio pisati.
Stare egipatske civilizacije koristile su kvasac i proces fermentacije za dizanje tijesta još prije 5 000 godina, bez da su poznavali kemijsko djelovanje kvasca.
Osim pri pravljenju kruha, kvasac se koristio i pri proizvodnji vina i piva, koji su nastali kao rezultat empirijskih procesa čija načela starim narodima nisu bila razumljiva.
Da se sjeme pšenice može usitniti gnječenjem između dva jednostavna mlinska kamena otkrile su stare civilizacije još 6 tisuća godina prije nove ere. Takvim se postupkom mljevenja iz zrna žitarica dobivalo brašno, sastojak bez kojeg pravljenje kruha, kolača, tjestenina te raznih vrsta tijesta ne bi bilo moguće. To je sastojak koji će postati najvažnija komponenta ljudske prehrane kroz povijest.
Ručna izrada tijesta
Kada je tijesto dovoljno uzašlo?
Pritisnite ga prstom. Ukoliko ostane vidljiva udubina tijesto je dovoljno naraslo.
Što učiniti da dizano tijesto uspije?
Da bi vam dizano tijesto dobro uspjelo, točno se pridržavajte recepta jer se količina kvasca povećava ovisno o tome ima li više ili manje brašna, oraha, masnoće, jaja i dr.
Intolerancija na gluten ili celijakija je ekstremna osjetljivost na bjelančevine pšenice, ječma i raži. Iako simptomi mogu biti slični, intolerancija na gluten nije alergija na hranu već nasljedna autoimuna bolest. Imunološki sustav pogrešno prepoznaje gluten kao strano tijelo koje je štetno za organizam. To dovodi do upale i oštećenja tankog crijeva. S druge strane, alergija na pšenicu rezultira alergijskim odgovorom uz simptome kao što je svrbež i osip.